Erdélyi szálláshelyek - szállodák - szállások - erdélyi olcsó szállás - Ingyenes szálláshirdetés!!!-

 

Főoldal
Szálláshelyek
Látnivalók-Települések
Szállásfoglalás
Programajánló
Sípályák
Hírlevél

Szálláskereső

Település:
Kategória:
=Rokszin Kulcsosház - Boga-völgye
Vulkán Kárpátia Panzió - Gyergyószentmiklós
Kristóf Kulcsosház - Gyergyószentmiklós
Éva Kulcsosház ** - Gyergyószentmiklós
Kilián Kulcsosház - Gyergyószentmiklós 
2019. november 21. csütörtök, Olivér névnapja van.

Brassó
A város a Barcaság délkeleti szögletében, a Cenk-hegy lábánál fekszik. Évszázadokon keresztül gazdag kereskedőváros volt, ma Bukarest után az ország második legnagyobb városa. Brassó nevét először 1252-ben említi IV. Béla egyik adománylevele. A latin Corona név, ahonnan a város német neve, Kronstadt ered, 1355-ben fordult elő először. Egy legenda szerint a legelső városháza építésekor a földben, fagyökerek között egy koronát találtak. Innen származik az elnevezés, és ezért van, hogy a város címerében egy korona és egy fagyökér található.

Brassó az erdélyi szászok legnagyobb és legjelentősebb városa volt. Igazi fejlodése 1385-ben kezdődött, mikor a török-tatár betörések elől a lakosságot a Köszörű-patak magas hegyekkel körülvett völgyébe költöztették. Ebben az időben kezdődött a védelmi célokat szolgáló várfal és a Fekete templom építése is. A reformáció utáni időktől folyamatosan Brassó volt az erdélyi szellemiség egyik fontos bástyája, német, magyar, román iskolái és kulturális intézményei is voltak. Napjainkban a városnak 323 ezer lakosa van, melyből 10% magyar anyanyelvű. A szászok száma sajnos már nem éri el az ezret sem.

A város legfőbb nevezetessége a főtéren található Fekete templom. Ez a legnagyobb templom Erdélyben, és a legkeletebbre fekvő gótikus templom Európában. 1385-1477 között épült, késő gótikus stílusban. Nevét akkor kapta, mikor a Habsburgok felgyújtották a várost, és a templom falait feketére festette a korom és a füst. A gyújtogatás oka az volt, hogy a szászok ellenezték egy császári őrség felállítását. A templombelső szintén lenyűgöző látványt nyújt sűrű, magas oszlopaival, gótikus ablakaival.

Legkülönlegesebb kincse a több mint száz darabból álló török szőnyeggyűjtemény, melyet a város kereskedői adományoztak a templomnak. A jobb oldali hajóból nyíló oldalkápolna bejárati ajtaja fölött látható freskó 1476-ból származik. A festményen Mária és a kis Jézus, Szent Katalin és Szent Borbála képe alatt Mátyás király és felesége, Beatrice címere található. A templom neogótikus oltára 1866-ban készült. Festett szószékének talapzatán Mózes áll a tízparancsolatot tartalmazó kőtáblákkal. A szószékkel szemközti falon Brassó és Mátyás király címere látható. A templom másik büszkesége a 4000 sípból álló Buchholz orgona, melyet a XIX. század közepén készítettek.

A Fekete templom bejárata mellett található Johannes Honterus bronzszobra, aki az evangélikus vallás terjesztője volt az erdélyi szászok körében. A szobrot 1898-ban állította a város lakossága. . A főtértől északra található a barokk stílusú római katolikus templom, melyet a XVIII. Század végén építettek.

A főtér közepén áll a régi városháza, mely 1770-ben kapta ma is látható barokk formáját. Eredetileg a céhek tanácsának székháza volt, ma történelmi múzeum működik benne. A főtér másik nevezetes épülete az 1554-ben, jellegzetes erdélyi reneszánsz stílusban épült Hirscher-ház, melyben a Kárpáti Szarvas vendéglő működik.

A főtértől nem messze található a drótkötélpályás felvonó, ami a 960 méter magas Cenk-hegy tetejére viszi fel a látogatókat. A főtér és a felvonó között helyezkedik el Brassó legkeskenyebb utcája, a Zsinór utca (str. Sforii).


<< Lapozás vissza

 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40

Lapozás előre >>
Csíksomlyó, Lázár-kastély, Gyilkos-tó, Békás-szoros, Szent Anna tó, Parajdi sóbánya, Csíklázárfalva, Bucsin tető, Zetelaka, Korond, Homoródfürdő, Gyergyószentmiklós, Gyímesek, Bálványos-vár, Hargitafürdő, Ivó, Marosfő, Tusnádfürdő, Székelyudvarhely-Jézus Szíve-kápolna, Székelyudvarhely-Benedek Elek Tanítóképző épülete, Székelyudvarhely-Vármegyeháza, Székelyudvarhely-Tamási Áron Gimnázium, Törcsvár, Brassó, Szászfehéregyháza, Berethalom, Nagybaromlak, Segesvár, Fehéregyháza, Székelykeresztúr, Zágon, Csomakőrös, Kovászna, Kézdivásárhely, Perkő, Nyergestető, Gyergyóújfalu, Csíkcsicsó,
 
Éva Kulcsosház ** - Gyergyószentmiklós

2800Ft/fő/éj


Rokszin Kulcsosház - Boga-völgyeKristóf Kulcsosház - Gyergyószentmiklós

2800Ft/fő/éj


Hosted by MLnet.hu copyright © IF.Vorzsak Z.G - Romania 2007-2018
Felhasználási feltételek