Erdélyi szálláshelyek - szállodák - szállások - erdélyi olcsó szállás - Ingyenes szálláshirdetés!!!-

 

Főoldal
Szálláshelyek
Látnivalók-Települések
Szállásfoglalás
Programajánló
Sípályák
Hírlevél

Szálláskereső

Település:
Kategória:
=Kristóf Kulcsosház - Gyergyószentmiklós
Kilián Kulcsosház - Gyergyószentmiklós
Éva Kulcsosház ** - Gyergyószentmiklós
Vulkán Kárpátia Panzió - Gyergyószentmiklós
Rokszin Kulcsosház - Boga-völgye 
2019. november 21. csütörtök, Olivér névnapja van.

Csomakőrös
A Kovásznától néhány kilóméterre fekvő falut a múlt században még Kőrösnek hívták, 1904-től, nagy szülötte, Kőrösi Csoma Sándor (1784–1842), a magyarságeredet és a keletkutatás úttörője iránti tiszteletből és elismerésből vette fel a falu a Csomakőrös nevet. Így aztán nagy szülöttének neve tette ismertté a falut nemcsak a magyar nyelvterületen, hanem a határokon kívül is. Mellszobrát, a hargitai andezitből faragott szobrot 1972-ben helyezték el a szülőfaluban.

Az egykori községházában van berendezve egy Csoma-emlékszoba. Egykoron leégett szülőháza helyén, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület megépítette az elképzelt Csoma-ház hasonmását. Személyéhez és emlékéhez kapcsolódnak a Csoma-diófák a Felszeg nevű falurészen. A fákat mint emlékfákat kezelik. „Miután a házuk leégett – mesélik ma a helybeli öregek –, a szülők ide költöztek, erre a telekre, ahol a diófák állanak.

Ma már az a ház sincsen meg, más épült a helyébe. De a régiek és mi is úgy tartjuk, hogy ezek még látták az alattuk játszadozó kicsi Sándrit.” Ez a település Kovászna megye egyetlen olyan faluja, ahol hagyományos népi mesterségként – hiszen az egykor művelt szitakötés és szövés már a múlté – az asszonyok, főleg téli foglalkozásként, készítik a hagyományos forgács- és háncskalapot.


<< Lapozás vissza

 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40

Lapozás előre >>
Csíksomlyó, Lázár-kastély, Gyilkos-tó, Békás-szoros, Szent Anna tó, Parajdi sóbánya, Csíklázárfalva, Bucsin tető, Zetelaka, Korond, Homoródfürdő, Gyergyószentmiklós, Gyímesek, Bálványos-vár, Hargitafürdő, Ivó, Marosfő, Tusnádfürdő, Székelyudvarhely-Jézus Szíve-kápolna, Székelyudvarhely-Benedek Elek Tanítóképző épülete, Székelyudvarhely-Vármegyeháza, Székelyudvarhely-Tamási Áron Gimnázium, Törcsvár, Brassó, Szászfehéregyháza, Berethalom, Nagybaromlak, Segesvár, Fehéregyháza, Székelykeresztúr, Zágon, Csomakőrös, Kovászna, Kézdivásárhely, Perkő, Nyergestető, Gyergyóújfalu, Csíkcsicsó,
 
Rokszin Kulcsosház - Boga-völgyeÉva Kulcsosház ** - Gyergyószentmiklós

2800Ft/fő/éj


Kristóf Kulcsosház - Gyergyószentmiklós

2800Ft/fő/éj


Hosted by MLnet.hu copyright © IF.Vorzsak Z.G - Romania 2007-2018
Felhasználási feltételek