Erdélyi szálláshelyek - szállodák - szállások - erdélyi olcsó szállás - Ingyenes szálláshirdetés!!!-

 

Főoldal
Szálláshelyek
Látnivalók-Települések
Szállásfoglalás
Programajánló
Sípályák
Hírlevél

Szálláskereső

Település:
Kategória:
=Éva Kulcsosház ** - Gyergyószentmiklós
Rokszin Kulcsosház - Boga-völgye
Kristóf Kulcsosház - Gyergyószentmiklós
Kilián Kulcsosház - Gyergyószentmiklós
Vulkán Kárpátia Panzió - Gyergyószentmiklós 
2019. november 21. csütörtök, Olivér névnapja van.

Kovászna
Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely után Kovászna a megye harmadik városa. Altalaja rendkívüli módon gazdag különböző típusú, jó gyógyhatású savanyúvizekben, ezért gyakran nevezik az „ezer borvizek városának” is. Ezerhasznú gyógytényezői folytán, Erdély egyik legjelentősebb fürdővárosa, kezelőközpontja.

A város keleti szélén terül el a Vajnafalva nevű városrész, ahol az egykori Vajna nemzetség olcsó munkaerőként letelepített román ajkú munkásai és pásztorai alakítottak ki összefüggő települést. Itt is, akárcsak a város alatt mindenütt, bár üledékes eredetű kőzetek alkotják az altalajt, lépten-nyomon jelen van a szénsavas ásványvíz és széndioxid gázkitörés. A pincék és a kutak tele vannak az egyébként életveszélyes széndioxiddal, amelyet a helybeliek „doh” néven emlegetnek. A hűvös-dohos pincékben és a kutakban tárolták a régiek – nyári időszakban – a húst.

Ásványvizeit nemcsak a vajnafalvi és a kovásznai meleg gyógyfürdőkben használták, hanem palackozták is. A kovásznai ásványvizet ma csak fürdőkúrára használják, nem palackozzák. Ivókúrára – orvosi javallatra – a fúrt kutak vize szolgál. Számos gyógyszállónak van itt kezelőbázisa és mofettája (száraz gázfürdője). Sok fizioterápiás és gyógyszeres mellékkezeléssel együtt, ez a gáz, a szív és érrendszeri bajok tüneti kezelésében – a vízzel együtt mint két természetes gyógymód – messzi földről keresett.

Közép-európai kuriózumszámba mennek a város ún. magánmofettái, a családi házak alagsorában és pincéiben, mellékhelyiségeiben kialakított száraz gázfürdők. Kovászna egyik természettudományi és idegenforgalmi érdekessége a központi parkban levő Pokolsár. Ez egy iszapos ásványvizes-széndioxidos gázfeltörés, régebben gyógyfürdőként használták. A történelem folyamán több vehemens kitörést jegyeztek fel. Legutolsó erős megnyilvánulása 1984-ben volt. A város számos turisztikai érdekességet tartogat a látogató számára.

Figyelmet érdemel a belvárosi református templom. Előterében védett millenniumi fák között áll a város millecentenáriumi és a magyar szabadságharc hősei emlékének tisztelgő emlékműve. Kovászna központjában állandó jellegű képtár működik, s a művelődési ház előterébe állították fel Kőrösi Csoma Sándor szobrát. Az ő nevét viseli a helybeli líceum és a közművelődési egyesület. A 19. század végén létesült a kovásznai Sikló, jelenleg Székelyföld legérdekesebb ipartörténeti műemléke.

A fát szállító szerkezet egy 1236 m sínpályán mozgott, a két állomás közötti szintkülönbség pedig 327 m. A sikló érdekessége, hogy a gravitációs erőn alapszik, úgy valósítja meg a farönkök átemelését a szomszédos völgyből, hogy más erőgép meghajtását nem veszi igénybe: a farönkökkel megrakott és a siklón lefelé ereszkedő rakomány súlyánál fogva felfelé húzza az üres állványkocsit. Az 1995. évi széltörés a siklót erősen megviselte, több berendezését tönkretette, ma már nem működik.


<< Lapozás vissza

 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40

Lapozás előre >>
Csíksomlyó, Lázár-kastély, Gyilkos-tó, Békás-szoros, Szent Anna tó, Parajdi sóbánya, Csíklázárfalva, Bucsin tető, Zetelaka, Korond, Homoródfürdő, Gyergyószentmiklós, Gyímesek, Bálványos-vár, Hargitafürdő, Ivó, Marosfő, Tusnádfürdő, Székelyudvarhely-Jézus Szíve-kápolna, Székelyudvarhely-Benedek Elek Tanítóképző épülete, Székelyudvarhely-Vármegyeháza, Székelyudvarhely-Tamási Áron Gimnázium, Törcsvár, Brassó, Szászfehéregyháza, Berethalom, Nagybaromlak, Segesvár, Fehéregyháza, Székelykeresztúr, Zágon, Csomakőrös, Kovászna, Kézdivásárhely, Perkő, Nyergestető, Gyergyóújfalu, Csíkcsicsó,
 
Kristóf Kulcsosház - Gyergyószentmiklós

2800Ft/fő/éj


Éva Kulcsosház ** - Gyergyószentmiklós

2800Ft/fő/éj


Rokszin Kulcsosház - Boga-völgyeHosted by MLnet.hu copyright © IF.Vorzsak Z.G - Romania 2007-2018
Felhasználási feltételek