Erdélyi szálláshelyek - szállodák - szállások - erdélyi olcsó szállás - Ingyenes szálláshirdetés!!!-

 

Főoldal
Szálláshelyek
Látnivalók-Települések
Szállásfoglalás
Programajánló
Sípályák
Hírlevél

Szálláskereső

Település:
Kategória:
=Kilián Kulcsosház - Gyergyószentmiklós
Kristóf Kulcsosház - Gyergyószentmiklós
Rokszin Kulcsosház - Boga-völgye
Éva Kulcsosház ** - Gyergyószentmiklós
Vulkán Kárpátia Panzió - Gyergyószentmiklós 
2019. november 21. csütörtök, Olivér névnapja van.

Kézdivásárhely
Kézdivásárhely teljesen érintetlen eklektikus stílusú belvárosával és egyedülálló városszerkezetével az egyik legszebb és legkülönlegesebb erdélyi város.

A főtéren lévő épületeket a kapualjakból nyíló keskeny sikátorok, úgynevezett udvarterek választják el egymástól. A házakat gyönyörű kovácsoltvas kapuk díszítik. A város nagy alakja Gábor Áron volt, aki az 1848-49-es szabadságharc idején az ágyúöntés megszervezésével nemzeti hőssé vált. A háromszéki székelyek harangokból és fémedényekből ágyúkat öntöttek, és puskaport készítettek. Az ágyúöntés központja Kézdivásárhely volt. Éppen ezért a város legnagyobb ünnepe március 15., amikor a városból és környékbeli falvakból az emberek népviseletben vonulnak fel az utcákon. A város egyik látványossága a Céhtörténeti Múzeum, melyben a városban űzött hagyományos kézműves mesterségekről és a céhes életről láthatnak kiállítást.

A fazekas, a kovács, tímár, varga, csizmadia mesterségek kellékei és szép régi portékái mellett a legérdekesebb talán a hagyományos huszár és más formájú, festetlen, mézbarna mézeskalácsok. Ezenkívül egyedülálló gyűjteményt láthatunk Erdély és a csángók által lakott területek szinte valamennyi magyar néprajzi területének népviseletéből egy 247 beöltöztetett babából álló kiállítás segítségével.

A főtéren található barokk-klasszicista stílusban épült templom Erdély egyik legnagyobb, ezer férőhelyes református temploma (1782). A római katolikus barokk templom alapkövét 1722-ben tették le. Építése több mint hét évtizedig tartott. 1796-ban a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. Azóta többször rongálta földrengés, pusztította tűz. 1996-ban teljesen felújították. Orgonáját a Rieger testvérek készítették 1896-ban Bécsben a kisbesztercei evangélikusok számára, Kézdivásárhelyre 1988-ban hozták át.

A város legjelentősebb világi műemléke a neoklasszicista stílusban épült Székely Katona nevelde. Közadakozásból emelt altisztképző iskola épületét 1823-ban adták át rendeltetésének. Az iskola tanárai és növendékei részt vettek az 1848-49-es szabadságharcban, ezért az osztrák önkényuralmi rendszer az iskolát felszámolta. Hosszú időn át az épületet kaszárnyának használták a magyarok és a két világháború közti időszakban a románok is.


<< Lapozás vissza

 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40

Lapozás előre >>
Csíksomlyó, Lázár-kastély, Gyilkos-tó, Békás-szoros, Szent Anna tó, Parajdi sóbánya, Csíklázárfalva, Bucsin tető, Zetelaka, Korond, Homoródfürdő, Gyergyószentmiklós, Gyímesek, Bálványos-vár, Hargitafürdő, Ivó, Marosfő, Tusnádfürdő, Székelyudvarhely-Jézus Szíve-kápolna, Székelyudvarhely-Benedek Elek Tanítóképző épülete, Székelyudvarhely-Vármegyeháza, Székelyudvarhely-Tamási Áron Gimnázium, Törcsvár, Brassó, Szászfehéregyháza, Berethalom, Nagybaromlak, Segesvár, Fehéregyháza, Székelykeresztúr, Zágon, Csomakőrös, Kovászna, Kézdivásárhely, Perkő, Nyergestető, Gyergyóújfalu, Csíkcsicsó,
 
Éva Kulcsosház ** - Gyergyószentmiklós

2800Ft/fő/éj


Kristóf Kulcsosház - Gyergyószentmiklós

2800Ft/fő/éj


Rokszin Kulcsosház - Boga-völgyeHosted by MLnet.hu copyright © IF.Vorzsak Z.G - Romania 2007-2018
Felhasználási feltételek